Botlik Tibor - hangszerkészítő mester

Szeghalomból Markneukirchenen át Budapest. Hogyan lesz valakiből a 6 magyar rezes hangszerkészítő mester egyike?

Mire gondolsz a reggeli kávéd szürcsölgetése közben?
Változó… igyekszem a jelennel, az aktuálisan zajló gondolatok rendszerezésével tölteni a reggelt, tehát a teendőkkel. Mindig a Bartók Rádiót hallgatom közben és „ő” ki tud zökkenteni az adott és egyben rutinos reggeli gondolatköreimből, amit legtöbbször egyáltalán nem bánok.

Mi motivál(t), ki inspirál(t)?
Alapvetően a zene, a hangok és a hangszerek, az esztétika és a lelkiség. Kiváló mesterem volt, Isten nyugosztalja Szabó Istvánt. Példaértékűen tette és élte az életét. Szívesen nézek a képére nap, mint nap, itt figyel a szerszámos falamon, és ha valamit elrontott a tanítványom, akkor mindig oda szóltam „Remélem most nem figyeltél Mester”. Ő maga sem vetette meg a tréfát, a humort, mindig nagyon jóban voltunk…

Milyen kapcsolatot látsz siker és kudarc között?
Közös ismerősünk és szintén példaértékű emberünk Tóth Árpád mondta ,hogy -”Minden olyan lesz, amit beleraksz” - tehát mindig jobban jár az ember ,ha a szíve után megy. A szív hangját hallani erősen és meghatározóan tehetség és adottság. Érdek és racionalitás nem túl szívbarát fogalmak, főleg ugye kis hazánkban, ahol azért ismerjük el, egyenlőre nagy távlatokban gondolkodni nagyokat álmodni nem egyszerű. Nem tudom, én igazából a mindennapjaim szintjén akkor vagyok jól, ha az éppen aktuális dolgok szintjén helyt állok és megvalósítom a feladataimat. Ezeknek a dolgoknak van iránya, ezt tudom, ez jó, ezeket a dolgokat sikerként élem meg. Ha nem sikerül így, akkor azt kudarcként élem meg, amit helyre kell tennem.

Ha egyetlen meghatározó pontot kellene kiemelned eddig életedből, mi lenne az?
Hát erre nincs szerintem konkrét válaszom, az élet és az életem formál és formálódik, mindig felálltam és mindig tanultam a tapasztalataimból. Nem tudnék kiemelni egy meghatározható egy bizonyos eseményt, ami meghatározná azt, hogy most itt tartok, vagy csak sok ilyet tudnék mondani, tehát nem egyet.

Mit jelent számodra a “jó történet”?
Ami attól egyedi, hogy megélte valaki. Nem feltétlenül a személyességtől, hanem az által lett az információ a sajátja, hogy bejárta őt és a lényének mélyebb szegmenseit dolgozta meg. Így a történet már egy új felharmonikussal lesz gazdagabb és egyedibb, ez az új dolog pedig maga az ember. Tehát az olyan történeteket szeretem, ahol az ember ott bújik a sorok között.

Változunk?
Természetesen, ahogyan a világ is változik, és ahogyan ez minket időről időre újra és újra utolér, és nekünk megint jól kell benne érezzük magunkat, ez a feladatunk. Így tudunk élni, nem pedig csak túlélni. Persze mi önmagunk maradunk, csak új lapokat kell játékba hoznunk, vagy adaptálnunk kell dolgokat a lehetőségeink mértékében. Egyszerűen frissíteni kell a szoftvert időnként, ezt nevezhetjük változásnak.