A Mindspace-t alapítása óta foglalkoztatja az a gondolat, hogy milyen az élhető város, mit jelent, ha okos egy város. Milyen egy olyan városban élni, ahol figyelnek a lakókra, ahol könnyű eljutni A-ból B-be, ahol figyelnek a környezetre és egymásra az emberek. Ahol a lakosság egy aktív és gondolkodó közösséget alkot. A Mindspace sokféle módon foglalkozott már a témával, játszott és nevelt a Duna-parton, meséltetett hétfő esténként és elkezdte összegyűjteni a projekteket, szervezeteket, melyek célja, hogy Budapest élhető város legyen. Mikor a Santiago en 100 Palabras budapesti megszervezésének ötlete felmerült, nem volt kérdés, hogy belevágnak. A Smart City Budapest fontos eleme a kapcsolatok, hálózatok kiépítése, ezért is választotta a Mindspace szervező csapata a június 27-ét a 100 szóban Budapest kezdő időpontjának, ezzel is elősegítve, hogy Mexico City-vel egyidőben, Közép-Amerikában és Európában egyszerre induljon el 100 szóban a városodról pályázat.

A 100 szóban Budapest az első gyakorlati projekt, melyet a Smart City Budapesthez tudatosan igazítva indított el a Mindspace. A csapatot mindig is foglalkoztatta az élhető város, az okos város, melynek alapköve a nyitott, aktív és gondolkodó közösség, más szóval a Smart City Smart People eleme. Ezúttal is bevonni, és azt szétkürtölni készülünk, hogy Budapest egy remek város. Városlakók, írásra fel, a többit intézzük.

A projekt a chilei Plagio szervezet 2000 óta futó projektjének magyarországi változata. A június 27-én kihirdetett pályázatra egy maximum 100 szóból álló írással lehet jelentkezni, ami témájában valamilyen módon kapcsolódik Budapesthez. A pályázat a Santiago-ban, Chile-ben 14 éve megrendezésre kerülő eredeti felhívás magyarországi változata. A dél amerikai akció szépsége pont az egyszerűségében rejlik: 100 szóban mit jelent a város a benne élőknek, milyen történetük, emlékük, érzésük, benyomásuk van a várossal, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban. A chilei versenyre évente több tízezer pályamű érkezik, a nyertes műveket illusztrálják és a városlakók úton útfélen találkoznak velük, a legjobbnak ítélt pályaművek köszönnek vissza a tömegközlekedési eszközök hirdetőfelületeiről, plakátokról, képeslapokról, pólókról, naptárokról, sőt minden évben ingyenes kiadvány formájában is élvezhetők a városi történetek.

A magyarországi projekt nem csak a főváros lakóinak, hanem az országban élő minden embernek, és a külföldön élő magyaroknak is szól. Az elkészült pályaműveket várják a http://www.100szobanbudapest.hu oldalon, de a történetek postai úton is elküldhetők.

Fotó: Juan Pablo Lauriente

100 szóban Budapest

Budapest egy nyitott könyv, csak körbe kell nézni és már is olvasol a sorok közt. Dübörgő villamosok, fiatal szerelmesek a Károlyi kertben, turista áradat a Nagy Vásárcsarnokban, galambok az aluljárókban.

o

A tavaly elkezdett sikeres '100 szóban Budapest' projekt folytatása újabb izgalmas kihívásokat adott a Mindspace csapatának.

o

A Mindspace nonprofit szervezet a chilei Plagio csapattal együttműködve elhozta Budapestre a 100 szóban a városodról akciót. A 100 szóban Budapest azokhoz szólt, akik szívesen öntik szavakba a város iránti érzéseiket.

o
Feliratkozás 100 szóban Budapest csatornájára