Az ötlet eredetileg a chilei Plagio csapat tagjainak fejéből pattant ki. Velük Santiagoban találkozott a Mindspace csapata, így honosodott meg itthon is ez a köztörténet. 2001-ben Santiago-ban a Plagio, a Minera Escondida és a santiagói metró összefogtak, hogy elindítsanak egy pályázatot, amire egy legfeljebb száz szavas, a városhoz valamilyen módon kapcsolódó írással lehetett jelentkezni. Azért választották ezt a formátumot, hogy könnyedén megjeleníthessék a közösségi közlekedés különböző eszközein a történeteket és a hozzájuk készült illusztrációkat. Az évek során a kezdeményezés Chile legfontosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát. Több dél-amerikai városban, több százezer történet érkezik be a szervezőkhöz évente.

Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzünk írásra, és hogy a napi közlekedés során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a szűken vett közösségünket, és valamilyen módon kapcsolódjunk egymáshoz.
Budapesten 2014 óta több, mint 6000 történet érkezett, évről évre egyre több.

Ezek közt volt telefonon írt verziótól kezdve, írógépes műremekig – minden. A pályázati kiírás egyszerű: a történet nem lehet több, mint 100 szó, és valamilyen módon Budapesthez köthető legyen.A zsűri által kiválasztott legjobb 12+1 novellához kortárs magyar illusztrátorok készítenek grafikákat, amelyek egy kiállítással egybekötött díjátadón kerülnek bemutatásra a Szabó Ervin Könyvtárban, a CAFe Budapest keretében.Fontos kiemelni, hogy a 18 év alattiakat különdíjjal jutalmazzuk, és a legjobb történethez szintén készül illusztráció.

http://www.100szobanbudapest.hu

100 szóban Budapest

Az idei pályázat sok szempontból máshogy alakult, mint szokott. A pandémia okozott egy kis kavarodást és tavasz helyett ősszel rendeztük meg a történetíró versenyt. A beküldésre 2 helyett 1 hónapjuk volt a pályázóknak, de így is rekordot döntött a 100 szóban Budapest: több, mint 2000 történetet kaptunk.

o

Budapest mára igazi nagyvárossá vált, ahol minden percben, mindenhol történik valami. A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át: a "100 szóban Budapest" pályázat célja továbbra is az, hogy ezeket a személyes sztorikat tegye hozzáférhetővé a maguk eredetiségében és őszinteségében.

o

Budapest egy nyitott könyv, csak körbe kell nézni és már is olvasol a sorok közt. Dübörgő villamosok, fiatal szerelmesek a Károlyi kertben, turista áradat a Nagy Vásárcsarnokban, galambok az aluljárókban.

o

A tavaly elkezdett sikeres '100 szóban Budapest' projekt folytatása újabb izgalmas kihívásokat adott a Mindspace csapatának.

o

A Mindspace nonprofit szervezet a chilei Plagio csapattal együttműködve elhozta Budapestre a 100 szóban a városodról akciót. A 100 szóban Budapest azokhoz szólt, akik szívesen öntik szavakba a város iránti érzéseiket.

o
Feliratkozás 100 szóban Budapest csatornájára