100 szóban Budapest 2020

Az idei pályázat sok szempontból máshogy alakult, mint szokott. A pandémia okozott egy kis kavarodást és tavasz helyett ősszel rendeztük meg a történetíró versenyt. A beküldésre 2 helyett 1 hónapjuk volt a pályázóknak, de így is rekordot döntött a 100 szóban Budapest: több, mint 2000 történetet kaptunk.

A csúszás miatt az eredményhirdetés október helyett november 17-re tolódott, méghozzá Budapest születésnapjára. De nem szerettük volna megtörni a hagyományt, hiszen eddig minden évben a CAFe Budapest Kortárs Művészeti fesztiválon zárt a pályázat. Így egy rendhagyó előadással készültünk a fesztiválra a zsűri közreműködésével.

A zsűri tagjai idén Boncsér Sára színésznő, Szabó Benedek zenész és Závada Péter költő voltak, akik nemcsak elolvasták és kiválasztották a legjobb történeteket, hanem néhányat közülük fel is dolgoztak, még hozzá zenekari kísérettel.

Van a Margit szigeten egy régi ásványvíz palackozó üzem, ahol már régóta nem palackoznak semmit. Ott van a város közepén és mégis mindig csend van, senki nem használja. Szinte adja magát a helyszín, hogy az ember kiszakadjon a hétköznapokból, és a nagy üvegablakokon keresztül más perspektívából tekintsen rá erre a nyüzsgő városra. Valahogy úgy, ahogy Arany János is tette a Tölgyek alatt, az itt eltöltött nyarai során.

Az alapkoncepció szerint a nézők egy gyógyüdülésre érkeztek a régi palackozóba. Ezt a hangulatot szerettük volna erősíteni, és egy olyan atmoszférát teremteni ahol a néző picit megpihenhet. Növényekkel és nyugágyakkal rendeztük be a hatalmas teret, és a nagy fehér falfelületeket pedig diákkal vetítettük meg. A történetek hol megzenésítve elevenedtek meg, hol pedig Boncsér Sári és Bárnai Péter színészek segítségével, annak függvényében, hogy a nézők mire szavaztak.

A legjobb 12+1 történetet idén egy óriásplakát kiállításon nézhették meg az érdeklődők a Városháza Parkban. A legjobb novellához már hetedik éve készítenek magyar grafikusok illusztrációkat, és ezek most a város közepén kerültek kiállításra. Az óriásplakátok mellé pedig pár hétre egy POKET automata is került, ahol a nézők sebtiben meg is vásárolhatták a kiskönyvet.

2020 legjobb történetében eltűnő cégtáblák és fali csempék okoznak komoly bonyodalmat. A Fekete opálüveg szerzője Janecskó Katalin, a rejtélyhez Pernyész Dóra készített illusztrációt. A második helyezett Geréb János Hétköznapi történetben egy vámpír és egy zombi esik egymásnak a Krisztina körúton. Az esetet Moroncsik Ádám illusztrálta. A harmadik helyezett Dizseri Barnabás A Jánosban című műve pedig egy kórházi szerelési munkáról mesél, amelyhez Hitka Viktória készített illusztrációt. A 18 év alatti kategória Babják Sári lett, aki egy pesti osztálykirándulásról és egy elveszett papucsról írt, az illusztrációt pedig Rumi Zsófi készítette hozzá.

A fák alatt a park végében egy retrospektív kiállítás is készült, ami nagyon szépen mesél Budapest elmúlt hét évéről. A köztéri paravánra felkerült az eddigi hét év három-három legjobb története, és ezek elég sokáig kint lesznek, ami külön siker, hiszen így minél több városlakó láthatja ezeket.

A 100 szóban Budapest történetíró pályázat, az előadás és a hozzá kapcsolódó köztéri kiállítások a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzatának teljeskörű támogatásával valósultak meg.