A Bródy utca felfedezésétől a közösségi utcavacsoráig 2019

A feladatunk a projektben főként a VIII. kerületi Bródy utcára fókuszált. Az Európa Belvárosa program III. üteme tartalmazott olyan elemeket, melyek a program korábbi fázisaiban is sikeresek voltak, így a háztörténeti kutatások, történeti séták és a közösségi események, mint Gyereknap, Bródy piknik folytatódtak.

A Mindspace a téli időszakban (2019 január-március) 3 eseményt szervezett a Lumen Kávézó koncerttermébe, ahol a Bródy utcában lévő üzletek tulajdonosait, üzemeltetőit és az utca aktív lakosait várta. Ezeken az eseményeken az ismerkedésen túl közösen gondolkodtunk a tavaszi és nyári bevonáson alapuló eseményeken.

Az utcaünnep szervezése kapcsán végül első lépésben nem válalltuk a forgalom teljes lezárását, de az eseményben résztvevő üzlethelyiségek előtti parkolókat lefoglaltuk, így kicsit nagyobb tér nyílt az amúgy szűkös járdán túl az aktivitásoknak. A program lényege abban rejlett, hogy minden szolgáltató a saját üzletében és az előtte felszabadult parkolóhelyen programokat szervezett, melyet mi egy kis játékkal kötöttünk össze, melynek egy útlevél formájában is testet öltött.

A nyár egyik attrakciója egy igazi pop-up közösségi vacsora volt a Bródy utca alsó szakaszán. Mivel a szakasz burkolati felújítása miatt lezárták júliusban az utcát a forgalom elől, így a bontás előtti utolsó estén egy óriási asztallal, ideiglenes festéssel, sok-sok otthonról hozott finomság megosztásával, koncerttel tettük felejthetetlen élménnyé az ideiglenesen autómentesen használható utcaszakaszt.

Az év során a Csarnoknegyedben már jól bejáratott 8oldal zine magazin mintájára elkészítettük a Palotalap kadványt, mely évszakonként szállította menetrendszerűen a projekt híreit és egyéb érdekességeket a Palotanegyedből.

Az év végén a már hagyományosnak számító Bródy pikniken - sajnos a szakadó eső miatt a MÉSZ kiállítóterébe visszaszorulva - ünnepeltük a Palotanegyedet. A Verkstaden jóvoltából szitanyomó workshop, Bezsenyi Tamás várostörténeti előadást hallgathattuk meg a koncertekkel színesített estén.

2020. tavaszán több, mint egy éves előkészítő munka után elstartolt a 8oldal.hu weboldal, mely korszerű módon mutatja be a negyed épületeit, melyeknek a mostani és előző projektek során elkészült a történeti kutatásuk is.

Köszönet a Civilek a Palotanegyed Egyesületnek és az Újirány Tájépítész csapatának az események színesebbé tételéért.