DF jövőtervező ws beszámoló

2012. október 5-6-án sikeresen megrendeztük a Danube Flow programtervező workshopját Budapesten a Lofficeban és másnap a Duna parton. A workshopon kötetlen előadások formájában bemutattuk az idén megvalósított programot, annak tapasztalatait és erdményeit. Általánosan a programsorozatról Pignitzky Ágó beszélt, míg a Dunatanösvényről Tömör Miklós számolt be a résztvevőknek.

A workshop nagy hangsúlyt helyezett a résztvevők bemutatkozására, meglévő, vagy jövőbeni programjaik bemutatására. Némethné Deák Irén (NEKI Győr) egy képes beszámolót is tartott az elmúlt 9 év Duna Nap eseményeiről. Ez is jelzi, hogy immáron a Danube Flow 2013-as programsorozat már a teljes magyar Duna szakaszra fókuszál.

A workshopon bemutattuk a jövő évi programkeretet, ami az ideivel szinte teljes mértékben megegyezik. Azaz téli szakmai találkozók után tavasszal az idei évhez jellegében hasonló programsorozatot valósítunk meg a Duna Nap kiemelt eseményeivel.

A workshopon bemutattuk a Danube Flow együttműködési szintjeit. Alulról haladva ezek a következőek:

  • Informális együttműködés: a szereplők egymás közötti információmegosztása (hírlevél)
  • A Danube Flow oldalon a kapcsolódó szereplők, projektek, helyszínek bemutatása
  • Szakmai tudás megosztásával (pl. pályázati tanácsadás, eseményszervezés segítése)
  • Partnerprogramok megvalósításának segítése anyagi támogatással, vagy meglévő eszközök (pl. gyerekjátékok) megosztásával
  • Konkrét projektszintű együttműködés (pl. közös pályázás)

A workshopon bemutatásra kerültek azok a pályázati finanszírozási lehetőségek is, melyek segíthetik a konkrét jövőbeni programok megvalósulását. (Visegrad Fund, Youth in Action, Active European Citizens, stb)

A Mindspace csapata bemutatta, hogy a jelenlegi két fő tématerületen - oktatás, kultúra - milyen programokban gondolkodik, illetve a városfejlesztés vonatkozó elemeit milyen módon képzeli el a jövő évi programokban megvalósítani.

  • Oktatási és eseményszervezést segítő eszköztár megvalósítása
  • Aktív részvétel a Duna Kulturális Klaszter munkájában
  • Pesti rakpart ideiglenes átadása a Duna Nap programjainak helyszínéül - tervezet

A szombati napon már konkrét projektervek születtek a jövő évi program kapcsán, illetve elkészítettük az elkövetkezp negyed év részletes feladatlistáját. Ezen belül további pályázatok írása is szerepel, valamint a Danube Flow partneri hálózatának szélesítése is szerepel.

A továbbiakban is szívesen vesszük a jövőbeni partnerek jelentkezését és nagyon nagy köszönet az összes résztvevőnek, akik aktív közreműködésükkel tették igazán sikeressé a workshopot.