Environmental Protection in Focus workshop, Csepel 2013

Hogyan csökkentené egy horvát diák Rijeka ökolábnyomát? Mit gondol a környezetvédelemről egy lengyel gimnazista? Miért fontos Dél-Buda víztisztasága egy csepeli tanuló szerint? És ők együtt mihez kezdenének a Kis-Duna öböllel? Az Environmental Protection in Focus workshop szeptember 12-15-én került megrendezésre Csepelen. A helyi önkormányzat bonyolította le az esemény megszervezését és koordinációját, a Mindspace pedig a rendezvény szakmai tartalmának előkészítését és megvalósítását vállalta magára. A program célja az volt, hogy Csepel öt Közép- és Kelet-Európai stvérvárósából (Wolomin, Szcecin, Kielce, Rijeka és Nagyszalonta) mintegy száz, olyan 15 és 18 év közötti fiatalok számára biztosítson platformot a találkozásra és a közös gondolkodásra, akik nyitottak a környezetvédelemre és a városi környezet kérdéseire.

A csütörtök esti nyitó, ismerkedő szekciót követően, péntek reggel kezdődött a program. A résztvevők prezentálták előadásaikat és bemutatták posztereiket városaikról. Ezt követően arra invitáltuk őket, hogy fedezzék fel Budapestet, egy stratégiai játék (Gyilkosság C-mollban) keretében. A csapatoknak különböző jeleket kellett követniük, a város legjelentősebb pontjain át, mindeközben a résztvevőknek azt az egyéni feladatot is teljesíteniük kellett, hogy készítsenek öt olyan képet Budapestről, melyen hasonló elemek láthatóak, mint saját városukban, és öt olyan felvételt, melyek azoktól eltérő dolgokat ábrázolnak. Természetesen környezeti, környezetvédelmi vonatkozásban.

A következő nap során helyi civil szervezetek meghívott előadói prezentáltak környezeti, és Budapesttel kapcsolatos témákban. A Mindspace a folyó és város kapcsolatáról beszélt, a ZöFi az ehető kertekről tartott előadást, míg a Klímanagykövetség Egyesület a városi projektek egy gyakorlati példáját, a Porzó Korzót mutatta be. A nap hátralévő részét a diákok nemzetközi csapatokban töltötték. A workshop első egy órájában a diákok megvitatták a csoporttal városaik és Budapest hasonlóságait és különbségeit, saját fotóik alapján. Ezt a foglalkozást egy rövid felfedező séta követte a Kis-Duna öbölnél, majd a fiatalok visszatértek a nemzetközi csoportokba. A délután célkitűzése az volt, hogy minden csoport megvitassa a Kis-Duna öböl fejlesztésének lehetőségeit. A workshop ezen része kifejezetten izgalmas volt a fiatalok számára, hiszen egyénileg lehetőséget kaptak arra, hogy a közös munkából kivegyék a részüket, mégis egy nemzetközi csapatban dolgozzanak együtt új emberekkel.

Az utolsó napon a résztvevők egy rövid beszámolót tartottak az előző napi workshop eredményeiről, és bemutatták legjobb ötleteiket a Kis-Duna öböl térség fejlesztésével kapcsolatosan, majd a búcsúölelések következtek. A régiók csapatai azt a “házi feladatot” kapták, hogy a hazaúton beszélgessenek azokról az ötletekről, melyek a workshop során ébredtek bennük, és gondolkozzanak azon, hogy minként tudnák ezeket a fejlesztés ötleteket a saját városukban implementálni.