Mi történt 2013-ban?

Egy fiatal szervezet életében mindig izgalmas időszak, mikor prioritást kap a szervezetfejlesztés igénye. Ilyenkor sokkal több dolgot kell végiggondolni, nem elég azt a kérdést feltenni, hogy mit szeretnénk a jövőben, hanem előkerülnek a miből, mikor, hogyan kérdések mellett a kikkel kérdőszavak is. Szerencsére az idei évben sem unatkoztunk, sőt a meglévő Danube Flow - Hív a Duna! projekt mellett saját projekteket nevelgettünk tavasszal, illetve megbízási szerződéseink is voltak ősszel, valamint a Smart City projektünk is lendületet kapott az év végén. Ilyen nagyívű projektekhez idén újabb erőforrásokkal gazdagodtunk, de az igazi nagy kihívás a jövő évben lesz, hogy a többször átbeszélt és lefixált új szervezeti struktúra a gyakorlatban hogyan váltja be a hozzá fűzött reményeket. De vegyük gyorsan végig a '13-as év történéseit.

Az év kezdése 2 pályázat megírásával kezdődött, amiből sajnos nem lett projekt, bár nagyon közel voltunk mindkét esetben. A programidény aztán márciusban kezdődött a Danube Flow - Hív a Duna! rendezvényeivel: nyitótalálkozó, Víz Világnap aztán a tavaszba fordulva a Föld Napja, városi sétá, fotó ws Kálló Péterrel valamint a klasszikus Gyereknapunk. Április végén megnyitott a Lumen Kávézó és Bár, ami a Mindspace találkozó és programhelyszíne is lett egyben. Május elején életre hívtuk a Get inspired by the elements projektet, mely nagyobb léptékben fogja össze a környezeti nevelési kezdeményezéseinket, ezzel egyidőben megérkezett 2 hazai pioneerunk (Zalán és Kristóf), akik aktívan segítették a munkánkat. Zalán szervezetfejlesztési területen adott hozzá komoly értéket a Mindspace-hez, míg Kristóf a Duna Nap operatív megvalósításában és az e-learning tananyagfejlesztésben segített aktívan.

A Duna Nap után a forróságban már konkrétan egyeztettünk Vértesi Mayával, hogy milyen formában tudja vállalni a Mindspace operatív feladatainak menedzselését. Az ősszel két komoly megbízási munkát teljesítettünk sikerrel, ahol már az új felállás szerepeit gyakoroltuk. A csepeli nemzetközi workshop, majd az Autómentes Nap kitelepülés kapcsán volt lehetőségünk az összecsiszolódásra, illetve újabb emberek bevonására. A kommunikációs feladatok ellátására mindenképpen egy szakavatott embert kerestünk, így érkezett Jávor Zsófi hozzánk.

Az őszi időszakban hagytunk időt a szellemi szakmai munkára is, végigvettük a Smart City egyes témaköreit meghívott szakemberekkel közösen, majd megterveztük a Danube Flow - Hív a Duna! '14-es valamint a Smart City Budapest első féléves projekttervét. Ősszel útjára indult a Lumenben a Monday Talk beszélgetés-sorozat, illetve megkezdék a pioneerjaink a nemzetközi projektjüket. Ennek végén bemutatták a Klímainnovációs Fesztiválon a nyár során fejlesztett játékcsomagjukat.

Idén három nyertes projektnek voltunk magyar partnerei, így eljutottunk kétszer Szlovákiába és Lengyelországba is az idei évben. Ezen túl belecsaptunk a Közösségi Bor projektbe, hogy végképp ne unatkozzunk.

Rendkívül tevékeny év áll mögöttünk sok-sok tapasztalattal, nehézséggel és örömmel. Ami viszont a legjobb érzés így év vége felé, hogy egy igazán sokszínű, értékes emberekből álló csapat kezd formálódni, amivel csakis optimistán tudjuk szemlélni a jövő évet.