Negyedszerre 100 szóban Budapest

Budapest egy nyitott könyv, csak körbe kell nézni és már is olvasol a sorok közt. Dübörgő villamosok, fiatal szerelmesek a Károlyi kertben, turista áradat a Nagy Vásárcsarnokban, galambok az aluljárókban, naplementék a Citadellán és hajnali eszmélések a Király utcában. Mindenkinek vannak történetei a városról, mi ezekre vagyunk kíváncsiak. Idén is meghirdettük a 100 szóban Budapest pályázatot. A zsűri tagjai Winkler Nóra, Kemény Zsófi, Nagy Dániel Viktor és Szálinger Balázs pedig kiválasztották a sok történet közül, melyik 100 kerüljön be a kiskönyvbe. A legjobbnak ítélt 12 történetet október 6-án kiállítottuk, kortárs illusztrátorok munkáival együtt. A kiállításmegnyitón a díjátadót zenei performanszok keretezték, a Csicsergok es MIG singers, iamyank illetve Kiss Krisztián és barátai kiválasztottak egy-egy történetet, amit megzenésítve előadtak.

A pályázatot immár negyedik éve rendeztük meg, a felhívásra összesen 1036 mű érkezett online és postai úton is, illetve a Szabó Ervin Könyvtárban kihelyezett 100 szóban Budapest dobozokba is bedobhatták a jelentkezők történeteiket. Csapatunk ezekkel a Budapestről szóló rövid, szubjektív történetekkel egyre több embert szeretne arra inspirálni, hogy ők is papírra vessék a fővárossal kapcsolatos érzéseiket, élményeiket. A pályázat lényege, hogy bárki megírhatja véleményét, történetét Budapesttel kapcsolatban, ám ezek a budapesti sztorik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál.

A Mindspace egyik alapítója egy 2014-es chilei utazása során találkozott Santiago de Chileben a Plagio csapatának tagjaival. Ők 16 éve kezdeményeztek egy városi történeteket feldolgozó pályázatot. Az ötlet annyira jól sikerült, hogy a chilei felhívásra minden évben több tízezer pályázat érkezik. A kezdeményezés  2014-ben Budapesten indult először Európában.

A 100 szóban Budapest pályázat nem jöhetett volna létre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együttműködése és támogatása nélkül. Köszönjük a Fiatal Írok Szövetségének is a hatalmas segítséget.

Szöveg és videó: Gunther Dóri
Fotó: Horváth Győző
Közzétéve: 2017.11.10.