Pioneering Valenciában

A Pioneers into Practice program külföldi placementjét Valenciában töltöttem az Arquitectos en Construcción cégnél.

Már a fogadó fél kiválasztásánál (Host Matching) nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz könnyű olyan fogadószervezetet találnom, akinek a profiljába teljesen beleillene a Smart City projektek szervezése, amivel mi foglalkozunk a Mindspace-nél. Talán éppen ezért, még nagyobb kíváncsisággal és nyitottan vártam, hogy mit tudunk majd közösen létrehozni a fogadó szervezettel.

Az Arquitectos en Construcción építész iroda a spanyolországi ingatlanválság következtében feleslegessé vált építőanyagok alternatív felhasználásán fáradozik. Készházakat terveznek építkezési konténerekből és más “hulladék”, fel-nem-használt építési anyagokból. Az első néhány nap ismerkedéssel telt, és valóban csak többszöri megbeszélés során jutottunk el oda, hogy mi az, amiben együtt tudunk majd működni. Elsősorban a friss, progresszív megjelenésekben és a nemzetközi kapcsolatépítésben kezdtem nekik segíteni.

A „placementemet” végül egy nagyon klasszul sikerült prospektus megszerkesztésével zártuk, illetve rengeteg nyitott kapu maradt még, olyan további lehetőségek, amiket remélem, hogy a jövőben ki tudnak majd használni. Ha sikerül ütemesen haladniuk a projekttel, viszontláthatjuk még az általuk tervezett készházakat a Sziget Fesztiválon vagy a Graphisoft Park egyetemi campusán is!

A Valenciában töltött idő alatt a hivatalos kereteken túl rengeteg információhoz jutottam a fogadó szervezetnek köszönhetően és részben az ő segítségükkel több olyan szervezettel is kapcsolatba tudtam lépni, akikkel remélhetőleg a jövőben a Mindspace különböző smart city projektekben együttműködik majd. Ilyen például a “Desayuno con Viandantes”, akik olyan városi pikniket szerveznek havonta, amihez hasonlókat reményeim szerint 2014-től már mi is megrendezünk budapesti helyszíneken. A sok hasznos információért cserébe csak annyit kértek a valenciai projektatyák, hogy hívjuk meg őket a mi piknikünkre Budapestre. Így lesz!