Smart City konferencia - Mind the Game 2014

A fő fókuszt a szervező csapat a gamification-re, azaz a játékosításra, és arra helyezte, hogy bemutassa a játék bevonó és megmozgató erejét, illetve az ebben rejlő számtalan, eddig jobbára kiaknázatlan lehetőséget. A résztvevők a saját bőrükön tapasztalhatták meg milyen játszani, játszva tanulni:a konferencia első napja azonnal egy városi játékkal indult.

A városi játék során a jelentkezőkből 8-10 fős csapatok alakultak, meghatározott sorrendben kellett végigmenni a belváros pontjain és ott különböző, természetesen játékos, és egyben nagyon vicces és szórakoztató feladatokat teljesíteniük. A teljesség igénye nélkül volt itt velocipéddel kerékpározás, gerilla növényültetés, éneklés és énekeltetés, labda passzolgatás. A játék során összegyűjtött zsetonok fejében ingyen lehetett a Lumen kávézóban fogyasztani.

A konferencia második napján elméleti betekintést kaphattunk a játékosításba, a játékkal való motiválásba, a nemzetközi színtéren már bevált gyakorlatokba, ahol leginkább a közösség bevonására mutattak jó példákat az előadók, Berlintől Valenciáig. Végül különböző tudományterületek előadói mutatkoztak be, akik munkájuk során használják a gamification-t. Utolsó szakmai programként a Design Terminál által kiírt Smart City Lab pályázat három győztese mutatkozott be a nagyközönség előtt. A nap végére elfáradt résztvevők pár pohár finom borral lazíthattak és immár kötetlen hangulatban kérdezhették az előadókat.

A játék természetesen a konferencia második napján is erősen jelen volt: kávét csak úgy például csak kaphattak a résztvevők, ha a belépéskor húzott kártyalaphoz megtalálták azonos számú párjukat, és még számos aktivizáló, játékos gyakorlatokban kellett résztvenni. Bemutatkozott hat budapesti projekt is 5 percben, a résztvevők pedig szavazhattak, hogy nekik melyik a legszimpatikusabb. A győztes pályázat a Cycling City lett, amely 250000 forintot kapott, a konferenciára befizetett belépőjegyek árából, a bemutatott projekt megvalósítására.

Köszönjük a Visegrádi Alap támogatását, akiktől elnyertük a pályázat megrendezéséhez szükséges forrásokat, valamint Budapest támogatását is. Külön köszönet illeti a Prezi-t is, akik a konferencia termüket bocsátották rendelkezésünkre. Jövőre folytatjuk…

Beszámoló a Smart City Budapest oldalán >>