Fehér Balázs - tisztajovo.hu

Mi adta a késztetést, hogy csinálj egy zöld portált?
Mint ahogy az lenni szokott, ez is kicsit a véletlen műve volt, mivel a megújuló energiával foglalkozó cégem honlapjának készítésekor felmerült az ötlet, hogy lefoglalok pár domain nevet, hátha jó lesz később valamire… És így is lett!

Először is azt vettük észre, hogy magyar nyelven nincs nagy kínálat olyan környezetvédelemi oldalakból, ami fiatalos, modern külsővel rendelkezik, és száraz hírközlés helyett a könnyebben fogyasztható tartalmakat helyezi előtérbe. Így jött az ötlet, hogy vágjunk bele egy saját, „zöld” portál létrehozásába. Az is a szerencsének köszönhető, hogy a szűk baráti körömben volt egy webfejlesztő, aki mindenre kiterjedően meg tudta csinálni az oldalt, és azóta is ő fejleszt, valamint egy megfelelő végzettséggel rendelkező ismerős, akinek régi vágya volt újságíróként dolgozni. Mindkét barátomnak jó referenciát jelentett a későbbi munkáihoz, azaz mindenki jól járt a Tiszta Jövővel.

Mennyire üzleti és mennyire non-profit a vállalkozás?
Jelenleg Magyarországon a kis és közepes látogatottságú honlapok hirdetési piacán elég nagy pangás van, ezért, így két és fél évvel az indulás után is inkább viszi a pénzt a portál üzemeltetése, mintsem profitot termelne. Ezért mindenképpen a non-profit jelzővel illetném, de bizakodóak vagyunk, hogy ha nem is profitot hozó, de legalább önfenntartóvá válik előbb utóbb a portál.

Hogy működik ma a szerkesztőség?
Jelenleg három szerkesztő dolgozik a cikkeken részmunkaidőben, és én egyfajta főszerkesztőként időzítem és rakom ki az írásokat a honlapra. Ezen kívül nagyon fontos a manapság oly népszerű közösségi portálokon való plusz tartalom (képek, videók) megjelenítése. Ebből mindenki kiveszi a részét.

Milyennek képzeled el a jövőben a portált?
Mindenféleképpen szeretnénk Magyarország legolvasottabb önálló zöld oldalává válni - természetesen tudjuk, hogy a legnagyobb online hírportálok tematikus oldalaival nehéz lenne versenyezni. Fontosnak tartjuk, hogy minél több saját írású cikket hozzunk le (külföldi forrással többnyire), mivel a „CTRL C- CTRL V” portálokból sajnos egyre több van. Ez nem azt jelenti, hogy mi nem veszünk át cikkeket partnerektől, csak véleményem szerint meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.

Vannak további projektötletek, ami nem csak információ megosztás?
Van egy-két ötletünk, melyekről még nem szeretnék beszélni, és ezeken kívül esetleg videós és több extra tartalommal egészítenénk ki az oldalt, de sok elképzelésünknek gátat szab a finanszírozás. Jó lenne kicsit non-profit dolgokkal kiegészíteni a tevékenységünket, gondolok itt pl. szemétszedéses vagy takarítós akciókra, szemléletformáló előadásokra iskolákban, óvodákban, konferenciákra, de ezek még a jövő zenéi.

Milyen partneri együttműködéseket tudtok elképzelni a jövőben?
A legtöbb partnerünkkel főleg a tartalom, linkek, marketingelemek cseréjében merül ki az együttműködésünk, de nyitottak vagyunk mindenféle közös munkára, ha a céljaink összeegyeztethetőek.

Fehér Balázs - tulajdonos, főszerkesztő
tisztajovo.hu