Halász Áron - cyclechic.hu

Mikor határoztad el, hogy a városi kerékpározás lesz a témád?
Már iskolás koromban is imádtam bringázni, de mivel Budára jártam, ezért csak érettségi után tudtam rendszeresen használni a biciklimet. Addig inkább csak extrémkedtünk a barátaimmal, de azért a Critical Mass kezdetei előtt is érdekelt a városi biciklizés, mint közlekedési forma, a CM pedig teljesen beszippantott. Valamikor 2004 körül tört be alattam a jég és azóta nem másztam ki a vízből, de nem is szeretnék.

Melyek a legsikeresebb projektjeid/tek? Milyen céllal jöttek létre?
Eleinte sok mindenen pörögtem: szerveztem több száz- több ezer embert megmozgató csillagtúrákat a Critical Mass-ek kezdőpontjaira, vagy éppen kampányt csináltunk a biztonságos bringalakatolásról. 2007-ben egyik első területi szervezetként megalapítottuk a Kerékpárosklub Észak-pesti csoportját. 2009-ben a koppenhágai példa alapján páran elkezdtük a Cyclechic.hu oldalt, amit azóta is csinálok és ez lett a fő projektem. Ez már nem csak egy blog, hanem egy nemzetközi mozgalom, ami közelebb hozza a városlakókhoz a bringázást. Lebontjuk a sztereotípiákat, inspirálunk, példákat mutatunk, újfajta módon népszerűsítjük a bringás közlekedést. Egyszerű streetstyle blognak tűnhet erős bringás felhanggal, de igazából folyamatos tanulás, vizionálás, munka, szervezés és befektetés van mögötte energiában, pénzben és időben.

Miket tartasz a legfontosabb eredményeknek a munkáitok kapcsán?
A Cyclechic.hu talán legfőbb eredménye az, hogy kiemeltük a bringázásról alkotott képet a szubkultúra és a sport világából. Még 2009-ben - amikor már javában látszott a pesti bringaboom - is sokan kételkedtek benne, hogy igazat mondunk: biciklizni bármiben lehet, sőt a bringa maga egy stíluselem. Ma már ez nem kérdés és szeretem azt hinni, hogy az egyre több öltönyös cégvezető, elegáns üzletasszony, belvárosi fashionista, meg a dögös egyetemista lányok és bringás családok kicsit talán miattunk ültek biciklire. Szerencsére elég sok visszajelzés jön, hogy igen. Nekik a szubkultúra semmit nem mondott, de a Cyclechic elérte az ingerküszöbüket és a példák alapján bringára ültek. A legváltozatosabb médiafelületektől (legyen az divatmagazin vagy tévészereplés) kezdve multicégek rendezvényein át civil és állami ünnepségekig lettünk felkérve a bringás üzenet terjesztésére divatbemutatóval, interjúkkal, kiállításokkal, programszervezéssel. Tavaly előadhattam az ideáimat a TEDxYouth konferencián és pár nemzetközi konferenciára is a bringázás vitt el. Szeptemberben a hívásunkra Budapestre jött a Cycle Chic mozgalom a dán Mikael Colville-Andersen, nemzetközileg elismert bringás szakember és az egész elindítójának vezetésével és teljesen odáig voltak az Andrássy úti biciklis divatbemutató résztvevőitől, meg az egész pesti fejlődéstől.

Mi motivál az egyes munkák létrehozásában?
Szeretnék egy jókedvűbb és élhetőbb várost és még több bringást. Csak ámulok, amikor meglátom mennyien bringáznak és csak több és több embert szeretnék az utcán látni.

Hogyan szeretnéd magatokat látni 5 év múlva? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
A mostaninál még profibban és még több embert elérve szeretném megmutatni a lehető legtágabb közönségnek, hogy a bringa olcsó, egyszerű, gyors és bárki számára elérhető. Szeretnék még többet tanulni a városok működéséről, városfejlesztésről, közlekedésről, amit beépíthetek a munkámba. Szeretném, ha a magyar bringázásnak egy nagyon profi és igazi civil részvételen alapuló érdekképviselete lenne, ami el tudja érni, hogy jó irányba mozduljon Magyarország.

Milyen területen tudjátok elképzelni az együttműködést más szervezetekkel?
Bármilyen, minden.

A Cyclechic.hu egy bringás blog és mozgalom, ami azt mutatja meg, hogy biciklivel közlekedni cool és mindenki számára lehetséges. Inspirál, elbűvöl és közben egy jobb várost hoz létre.

I love Budapest. I bike Budapest. from Cyclechic hu on Vimeo.

További részletek:
Ride the catwalk - bringás street fashion bemutató és több hetes kampány >>
tedxyouth@bp előadásom >>
Cycle Chic Design Night Budán, a Spiccben >>
Európa Pont bringás divatbemutató a dán hónap megnyitóján >>