Kikapocs – Interaktív öko tanjátszótér

Kapcsold ki! Kapcsolj ki!

A Mindspace idén kiemelten sokat foglalkozott környezeti nevelési projektekkel. A „Meríts a Dunából!” játéktárat teljesen feltöltöttük, valamint megszületett az igény az állandó online, sőt fizikai jelenlétre is. Így nekifogtunk a Kikapocs, az interaktív öko tanjátszótér terveinek kidolgozásához. Mivel egy valós tér kialakításában gondolkodunk, a projekt a Smart City koncepcióhoz is szorosan kapcsolódik.

A projekt célja egy interaktív közösségi és játszótér kialakítása, amelynek fókuszában a környezeti nevelés áll. A Kikapocs a természet, valamint az épített és társadalmi környezet komplexitását úgy tárja elénk, hogy az egyes elemeket (tűz, levegő, víz, föld, a Get Inspired by the Elements nyomán) kézzelfogható formában bemutatja, mely tapasztalások a játékok mellett feltüntetett információk révén világítanak meg fizikai, kémiai, biológiai, azaz környezeti jelenségeket és folyamatokat. A játszótér és park közötti átmenetként, a kialakított tér mind tanulásra, mind szórakozásra, mind pihenésre alkalmas gyerekek, fiatalok és szülők számára.

Az ismeretátadás mellett a Kikapocs fontos funkciója egy modern közösségi tér megteremtése. Akár oly módon, hogy a játszóteret látogatók között kialakuljanak kapcsolatok, akár akképpen, hogy a már létező közösségek számára nyújt olyan találkozó helyet, ahol mozoghatnak, új ismeretekkel bővíthetik tudásukat, vagy egy kellemes közegben beszélgethetnek, pihenhetnek, kapcsolódhatnak ki.

A koncepció, a projektterv és a játékok első formatervei elkészültek, a továbbiakban szponzorokkal és önkormányzatokkal egyeztetünk a megvalósítást illetően.