Lendületes ősz a Mindspace háza táján

A Danube Flow - Hív a Duna! 2012-es programjainak végeztével ősz elején sikerült időt szakítani, hogy megfogalmazzuk a szervezetünk jövőbeni terveit és működési rendszerét. Aktívan nekiálltunk dolgozni, hogy a tervekből minél hamarabb projektek születhessenek. Természetesen a Danube Flow a jövőben is kiemelt jelentőségű projektünk, amihez különböző Duna tematikájú alprojektek is kapcsolódnak.

2012. október 1-i határidős Youth in Action programban az immár újrafogalmazott River Calling WS ifjúsági csere projektünk került beadásra. Immár 8 nemzetközi partner együttműködésével, ami mindenképpen egy jó alap a nemzetközi networking megteremtésére.

Sikeresen lezajlott a Danube Flow 2013-as programtervező workshopja. A workshopon immáron nem csak budapesti tevékenységekről, hanem vidéki programokról, együttműködési lehetőségekről is egyeztettünk.

Nemzetközi Duna ügyben a tél elején Bécsbe utazunk, hogy a Danube Cultural Cluster Workshopján vegyünk részt. Célunk, hogy aktívan kapcsolódjunk a Duna régióban alakuló nemzetközi kezdeményezésekhez, projektekhez.

Több személyes találkozó során megállapodtunk abban, hogy a Mindspace az alábbi tématerületeken dolgozik a jövőben fókuszáltan: social innovation, smart city és knowledge management. Ehhez elkerülhetetlen a szakmai tudásunk elmélyítése és a lehetséges hazai és nemzetközi partnerhálózat felkutatása.

Egy izgalmas megkeresés is kapcsolódott a social innovation témájához, így a Donauwandel kezdeményezés budapesti workshopjának házigazdai feladatait vállaltuk szintén októberben.

Eközben a Climate-KIC programban 3 pioneert is fogad szervezetünk, aminek eredményeiről olvashattok beszámolókat. Valamint Lengyelországban is képviseltetjük magunkat, hogy a klímavédelem kapcsán tanuljuk a jó gyakorlatot, valamint további együttműködéseket építsünk.

Célunk, hogy a jövőben mi magunk is sikeres alulról építkező projekteket valósítsunk meg, de fontosnak tartjuk, hogy a meglévő tudás és kapcsolati tőkénkkel segítsük más kezdeményezések fejlődését. Ez jelenti egyben azt is, hogy igyekszünk "hidakat" építeni az alulról jövő kezdeményezések és nagyobb nemzetközi hálózatok között.

A csapat is további új tagokkal bővült, így már lehetőségünk van az egyes témák és feladatok menedzselését a csapaton belül eloszatni és hatékonyan megszervezni.

Stabil hosszútávú működésünkhöz és a sikeres projektekhez elengedhetetlen, hogy nemzetközi pályázati forrásokat, valamint céges támogatásokat szerezzünk, de emellett dolgozunk egy szolgáltatási profil kialakításán is.

A Ceurina Nkft. Innocities kezdeményezéséhez partnerként csatlakozva dolgozunk elsőként a Duna menti nagyvárosok (Bécs, Pozsony, Budapest), de hosszabb távon egy nagyobb nemzetközi együttműködés kialakításában, ahol a fő irányvonal a kreatív városfejlesztési modell alkalmazása a smart city koncepció mentén.

Fotó: Marko Rosic