Mindenkinek megvan a maga története

Hogyan mesélnéd el 45 percben, hogy mik voltak életed legmeghatározóbb pillanatai és döntései? Hogyan mondanád el, hogy milyen úton jutottál el oda, ahol most vagy, és mire volt szükség ahhoz, hogy most itt ülj, és mindezt megoszthasd? És mit gondolsz, milyen hatással lenne ez másokra?

Ezekkel a kérdésekkel vezettük be 2013 őszén a Monday Talk eseménysorozatot. Az előadóktól nem kértünk sem többet, sem kevesebbet, minthogy 45 percen keresztül meséljenek magukról. Végül fél éven át minden hétfőn hallgattuk a legkülönfélébb történeteket a Lumen kávézóban. Megfordultak nálunk vállalkozók és művészek, egyének és párok, fiatalon és idősek, egy izgalmas színkavalkád lett a hétfő a hideg téli esték sorában.

A Monday Talk nem titkoltan kísérleti jelleggel indult. Kíváncsiak voltunk, hogy ebben a felfokozott ingertömegben, ami nap, mint nap ér minket, mi történik, ha valaki letelepszik egy asztal mellé, elkortyol egy csésze teát vagy pohár bort, és mesél azoknak, akik körülötte ülnek. Sokat hallgattunk, gyakran bólogattunk, többször elmerengtünk, néha felnevettünk, és az előadások végén megkérdeztük, amire még kíváncsiak voltunk. Bíztunk benne - és jól tettük-, hogy gondolataink megosztása jó érzéssel tölthet el, motivációt nyújthat, tanulhatunk egymástól, gondolkodhatunk közösen, és hogy egy egyszerű és őszinte beszélgetés valóban értéket teremt.

Köszönjük előadóinknak (Ferenczi Attila, Koltai Tamás, Bársony Júlia, Fodor Márk, Payr Anna és férje, Szabó Gergely, Tóth Árpád, Pozsár Péter, Dányi Krisztina, Kulka Janina, Simon Andrea, Botlik Tibor, Bede Anna, László János, Varga Lóránt és Frányó Zsófi, Hajós Zsuzsa, Fabricius Anna, Doró Viktória, Petruska András, Dés Mihály) hogy elfogadták meghívásunkat, és meséltek nekünk. Köszönjük a hallgatóságnak, hogy kérdeztek, beszélgettek, velünk tartottak.

Bár tavasszal belecsaptunk a Danube Flow projektbe, jó időben irány a Duna-part, a Monday Talktól nem végleg búcsúzunk.

Mindenkinek megvan a maga története. Meghallgattunk egy párat.

Mindenkinek megvan a maga története. Hallgassunk meg egy párat!

További fotók a Facebookon >>
Fotó: umjanedoan (Flickr)

Monday Talk 2013-2014

Petruska András számára a zene gyermekkora óta egyet jelent a határtalan, örömteli játékkal. 9 évesen kezdett el gitározni tanulni és már nagyon korán belevette magát a dalírásba is.

o

A hazai kerékpáros mozgalom meghatározó alakja. De mi volt a Kerékpárosklub előtt?

o

Szeghalomból Markneukirchenen át Budapest. Hogyan lesz valakiből a 6 magyar rezes hangszerkészítő mester egyike?

o

Amikor felkérték, hogy legyen egy fenntartható fejlődéssel foglalkozó lap főszerkesztője, arra gondolt, itt a nagy lehetőség, hogy végre arról írjon, ami szerinte fontos: társadalmi és környezeti problémákat felkaroló civil szervezetekről és azok jó gyakorlatairól.

o

Fabricius Anna 2011-ben fejezte be a MOME Doktori Iskoláját. Megrendezett Fotó-és videómunkái leginkább a munka változó természetét, az ember munkához való viszonyát kutatja. Videómunkái kísérletek egy improvizáción alapuló társadalom kritikára. 2013-ban fotó-és videómunkái többek között a New York Scope ArtFairen, a Leopold Bloom Awardon, a MODEM-ben voltak láthatóak.

o

Márk Kanadában született és nevelkedett, olykor a véletlennek köszönhette pályája alakulását. Volt az Amnesty International magyarországi vezetője, jelenleg a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat ügyvezető igazgatója és megszállottan kutatja a magyarok ősi nyelvét Szibériában.

o

Andi a British Council Hungary igazgatóhelyettese. Az utóbbi időben újabb izgalmas irányokkal foglalkozik. Jelenleg azt vizsgálja, hogy a vállalkozáshoz szükséges kreativitás és képességek birtoklása miért lesz szinte mindenki számára nélkülözhetetlen a jövőben.

o

Anna szabad lelke nem szereti beskatulyázni magát mindenféle címkék mögé, de a megismeréshez, öndefiniáláshoz mégis fontos néhány támpont. Ezek Annánál: matematikatanár a Kisképzőben, vegasztronómus, kiállításszervező.

o

Juli aktív szerepet vállal Budapest kulturális életében. Az alternatív művészeti és színházi produkciók mellett jelenleg a MÜSZI kulturális teret vezeti.

o

Tomi biológus, az utóbbi időben városi zöld felületek, zöld homlokzatok, beltéri vertikális kertek és az intézményi kertészkedés foglalkoztatják. Kutat, dolgozik, önkénteskedik, kapcsolatokat és együttműködéseket épít, a rendszerszemléletű megközelítésben hisz.

o
Feliratkozás Monday Talk 2013-2014 csatornájára