Nem-formális oktatóanyag klímatudatosság témában

Pioneers into Practice 2013 program - csoport projekt

A csapat tagjai, résztvevő pioneerok: Dalos Eszter, Kozma Dávid, Kump Edina, Portik Ágnes, Simonyi Kristóf, Takács Mónika, Tóth Gyula, Weisz Zalán.
Fogadószervezet: Mindspace Nonprofit Kft, Magyarország

A pioneerok feladata a nyári csoportmunka keretében klíma innovációs koncepció kialakítása volt. Csoportunk a klímaváltozás oktatásához kapcsolódó egyszerű játékok elkészítésében gondolkodott, és ily módon a Mindspace „Get inspired by the Elements” játéktárát bővítettük. Néhány előkészítő megbeszélés után – melyek keretében meghatároztuk a játékok pontos célját és azt, hogy milyen jellegűek legyenek a játékok – egy videón rögzített felmérés és két egyszerű játék elkészítése mellett döntöttünk. A legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a csoporttagok nyáron különböző helyen tartózkodtak, ezért nehéz volt a feladatokat felosztani és kiválasztani azt a napot, amikor a játékokat elkészítjük. A játékokat két, pioneerok számára szervezett eseményen is bemutattuk, valamint a 2013-as KIC Innnovációs Fesztivál ideje alatt Wroclawban látható volt a projektleírást tartalmazó, képekkel illusztrált poszter.

Projekt összefoglaló:

Alapfeltevések:

1. A klímaváltozás problémáira a technológiai innováció önmagában nem nyújt megoldást.

Az életmód és fogyasztói magatartás megváltozása óriási hatást gyakorol az üvegházhatású gázok kibocsátására, különösen, ha azt vesszük, hogy milyen sokakat érint a változás. A klímabarát életforma elfogadása és alkalmazása a tudatosság és az oktatás nyomán valósul meg. A Mindspace a széles rétegeket elérő környezettudatos nevelésre fókuszál.

2. A gyerekek ma olyan társadalomban nőnek fel, amely a klímaváltozást elősegítő magatartási mintákat közvetít alapértékként feléjük. A probléma megoldásának első lépése annak észlelése, hogy a probléma fennáll. Ha a gyerekek kérdéseket tesznek fel, elértük a célunkat.

3. Mini felmérésünkben véletlenszerűen tettünk fel két kérdést Budapest utcáin sétáló embereknek:
- Mi az éghajlat?
- Mi a CO2?

Nem reprezentatív felmérésünk azt mutatja, hogy a klíma témával kapcsolatos tudás és tudatosság kívánni valót hagy maga után. Nézze meg a felmérésről készített 4 perces videónkat:

Tervezési irányelvek:
- Tapasztalati tanulás: a gyermekek összes érzékszervüket használják és saját tapasztalatokat szereznek, melyeket utána közösen átgondolunk.
- Fő téma: alapvető fogalmak mélyebb megértése – előkészítve a talajt bonyolultabb ismeretekhez.
- Játék-elvűség: a játékos gondolkodásnak és módszereknek köszönhetően szülőket és gyermekeket egyaránt lefoglal.
- Tanulás informális keretek között: pár perc leforgása alatt bármely környezetben felhasználható – legyen az óvoda, nyilvános városi rendezvény, vagy akár utcai megjelenés.
- Szülők bevonása a gyermekeken keresztül: játékaink magukra vonják a gyermekek figyelmét. Amíg a gyermekek játszanak, a szülők beszélgethetnek.
- Könnyű és szórakoztató felépíteni.

Eredmények:

A KLÍMAJÁTÉK
Játékszabályok: használd az időjárás szimbólumokat és helyezd el őket az évet jelképező táblán!

Ajánlott kérdések:
- Milyen a tipikus idő egy adott évszakban?
- Milyen az időjárás idén?
- Milyen volt az időjárás, amikor a szüleid voltak gyerekek?
- Milyen lenne a te kedvenc időjárásod egy éven át?

A CO2-JÁTÉK
Játékszabályok: 2 vagy 4 gyerek tartja a játéktáblát a sarkaihoz erősített köteleknél fogva. Irányítsd a CO2-golyót a növényes és tengeres lyukakba, kerüld a felhőket! Lehet együtt vagy egymás ellen játszani, vagy akár több golyóval is.

Ajánlott kérdések:
- Honnan jön a CO2-golyó?
- Miért kell elkerülni a felhőket?
- Miért a növényeket és a tengereket kell előnyben részesíteni?

Oktatási cél: bemutatni a CO2-kibocsátást és a karbonkörforgást.