Networking és innovativ faháztervek Wroclawban

A Climate-KIC programjában október elején 2 pioneer (Marine és Jesus) is érkezett hozzánk Budapestre, akik bekapcsolódtak a Mindspace gyakorlati munkájába, kiemelten a social innovation projektek pályázati előkészítésébe és az ehhez szorosan kapcsolódó partnerkeresésbe. Ezen kívül jó lehetőség volt, hogy az éppen induló "Who can make the change" projektünk magyar "szereplőinek" felkeresése által közelebbi képet kaphattak a magyar innovatív kezdeményezések megismerésére.

A Mindspace közvetett módon a környezeti nevelési valamint a szemléletformálást segítő projektjein keresztül tud hozzájárulni a Climate-KIC klímavédelmi célkitűzéseihez jelenleg, de a smart city koncepció gyakorlati megvalósítását célzó projektekkel, valamint a témával kapcsolatos tudásmegosztással igyekszik újabb területeken segíteni a program célkitűzéseinek megvalósítását.

Október közepén a friss hazai élményekkel felvértezve érkeztünk Wroclawba, ahol érdeklődve vártuk az előttünk álló egy hónapot. A beszámolóhoz elöljáróban hozzá tartozik, hogy rendkívül jó érzés a klímavédelemmel és általánosságban a "transition management" témájával "támogatott szakértőként" foglalkozni. Az egyes szereplőkkel, szervezetekkel igyekeztem online interjúkat készíteni, hogy mások számára is elérhetőek legyenek a projektek és háttérinformációk.

Wroclawban a fogadó szervezetünk és a klaszter néhány partnerének tevékenységét, a Wroclawban dolgozó többi pioneer tevékenységét és a városban működő egyéb szervezetek tevékenységeit tudtuk megtekinteni. Természetesen a Side Cluster munkájába jobban elmélyedtünk, ahol a finn partner új faházépítési projektjét magától a tervezőtől ismerhettük meg. A téma általános helyzetét az egyetem tájépítész oktatója mutatta be konkrét tervezési példákon keresztül. A feladatunk a faépítészettel és általánosan a fával kapcsolatos aktivitások, marketing és PR lehetőségeket összegyűjtése volt, valamint javaslatokat készítettünk a Klaszter működésének javításához.

A wroclawi szakmai programunkban olyan kiemelt események segítették a tanulásunkat, mint az EIT+ épületében megtartott kétnapos "Transition management" workshop, amit Anna Wieczorek, a VU University Amsterdam, Amsterdam Global Change Institute oktatója vezetett, Rosemary Coyne a Birminghamben működő SHAP (Sustainable Housing Action Partnership) munkatársa által tartott előadás a Wroclawi Egyetemen a brit Grean Deal programról, a Wroclaw Önkormányzatában működő kerékpáros osztály vezetőjének bemutató előadása a város kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztési programjáról. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találkozhattunk egy olyan szervezet vezetőjével, akik egy városfejlesztést segítő civil-önkormányzati együttműködésben megvalósuló információs pontot és közösségi helyet üzemeltetnek.

Az egy hónaphoz közvetve, de szorosan hozzátartozik, hogy a Tilos Rádió Planet Error aktuális műsorába Wroclawból jelentkeztem be, így témaként fel tudtam készülni a lengyel energetikai és környzetpolitikai helyzetről, illetve az, hogy a hosszú hétvégén át tudtunk utazni Berlinbe, ahol 2 szervezettel (Trial & Error, Sally Below Cultural Affairs) sikerült személyesen is megismerkedni és bemutatkozni, megismerve egymás működését.