Félévente workshopok, konferenciák és happeningek a Rákóczi térről, a Rákóczi téren, a Rákóczi tériekkel.

2006-ban elindult a 4-es metró kiépítése. A környék az elnyúlt építkezésnek köszönhetően rengeteget vesztett élhetőségéből, a csarnok elnéptelenedett, a teret csak áthaladásra használták a helyiek. Végül az átadott metrókijárókról kiderült, hogy egy az egyben kitakarják a csarnok homlokzatát, így az a körútról szinte láthatatlan lett.

Az utóbbi pár évben új, alulról jövő lendületet kapott a környék. Mással össze nem hasonlítható ízzel keverednek itt az afrikai fodrászok és büfék, a kreatív kisvállalkozások, galériák, boltok, az underground kávézók és az egymást érő tősgyökeres barkácsboltok. Szeptemberben kísérletet teszünk arra, hogy egyszerű kreatív megoldásokkal hogyan lehet a Rákóczi egy még jobb hely. Négy napon át pop up nyomdát, szitaműhelyt, kiállítást szervezünk a csarnokba, ahol elkészül például a környék új térképe, a hentesek köténye és az őstermelők új zöldséges rekeszei. A helyi érdekű workshopokat egy szakmai konferenciával és egy csarnok esttel zárjuk. Itt bemutatjuk, mi készült a héten, mi történik a világban más terekkel, csarnokokkal, egyáltalán mi maga a tér és például hogyan tud az megszólalni.

A 2017-es I. Rákócziterezés mintájára összesen 5 nagyobb rendezvénnyel örvendeztettük meg a Csarnoknegyed és a Rákóczi téri vásárcsarnok közönségét 2017 és 2020 között.

A programok az évek során a csarnokban és a környéken szervezett egyéb aktivitásainkkal is kiegészültek, így fontos része lett a Rákóczi Reggeli, a Józsefvárosi Kisiparos Vásár, a kerületi növénycsere, a Rákóczi Kartell (üzlethelyiségek) saját programjai, egyéb nemzetközi projektek eseményei, tematikus séták, játékok és izgalmas kapcsolódó workshopok is.

Az intézményekkel való együttműködés fejlesztése a Shared Cities: Creative Momentum projekt, Working With the City alprogramjának szerves része. A Shared Cities: Creative Momentum egy európai kulturális platform, mely a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. A hat különböző országból 11 partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatás, esemény, program jön létre 2016 és 2019 között. A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg, hazai partnerei a Kortárs Építészeti Központ és a Mindspace./

Rákócziterezés 2017-2019

Négy napos workshop, konferencia és happening a Rákóczi térről, a Rákóczi téren, a Rákóczi tériekkel. Szeptember közepén négy napra belaktuk a Rákóczi téri csarnokot, hogy helyben valósítsunk meg olyan elképzeléseket, elméleteket, melyekkel eddig is foglalkoztunk, de inkább csak szóban.

o
Feliratkozás Rákócziterezés 2017-2019 csatornájára