Négy napos workshop, konferencia és happening a Rákóczi térről, a Rákóczi téren, a Rákóczi tériekkel.

2006-ban elindult a 4-es metró kiépítése. A környék az elnyúlt építkezésnek köszönhetően rengeteget vesztett élhetőségéből, a csarnok elnéptelenedett, a teret csak áthaladásra használták a helyiek. Végül az átadott metrókijárókról kiderült, hogy egy az egyben kitakarják a csarnok homlokzatát, így az a körútról szinte láthatatlan lett.

Az utóbbi pár évben új, alulról jövő lendületet kapott a környék. Mással össze nem hasonlítható ízzel keverednek itt az afrikai fodrászok és büfék, a kreatív kisvállalkozások, galériák, boltok, az underground kávézók és az egymást érő tősgyökeres barkácsboltok. Szeptemberben kísérletet teszünk arra, hogy egyszerű kreatív megoldásokkal hogyan lehet a Rákóczi egy még jobb hely. Négy napon át pop up nyomdát, szitaműhelyt, kiállítást szervezünk a csarnokba, ahol elkészül például a környék új térképe, a hentesek köténye és az őstermelők új zöldséges rekeszei. A helyi érdekű workshopokat egy szakmai konferenciával és egy csarnok esttel zárjuk. Itt bemutatjuk, mi készült a héten, mi történik a világban más terekkel, csarnokokkal, egyáltalán mi maga a tér és például hogyan tud az megszólalni.

// Workshopok
szeptember 18-21.
Rákóczi Rizó - csarnokba települt térkép és szórólap nyomda a BPZines-el és a Hurrikan Pressel
Rákóczi Butik - szitaműhely a Verkstadenel
Rákóczi Barkács - önkéntes építő csapat az őstermelők igényeire
Rákóczi Szubjektív - a környék mentális térképész csapata
Rákóczi Riport - történetmesélés a helyiek élő történelméről

// Csarnok este
szeptember 21. 18.30-20.30h
Mikor az árusok bezártak, újfajta piacozásba kezdünk. Megmutatjuk az ideiglenes műhelyeinket, az elkészült Rákóczi termékeket, előadásokat a térről, mint olyanról. Tértágulástól tériszonyig. Az előadások közben a zöldségesek és hentesek pultjaiban, a csarnok labirintusszerű tereiben 8-10 szóló-duó produkció fog elszórva szimultán előadni. A népzenétől kezdve, kortárs táncperformanszon át, experimentális elektronikáig terjed a skála, így egy olyan összecsengést követhetünk le egy hatalmas, sajátos akusztikájú térben, melyet még ezek a falak sosem hallottak.

// Szakmai konferencia
szeptember 21. 10-16h / Új Lumen
Igen ritka eset, mikor a gazdasági szektor, a döntéshozók és szakmai szervezetek közösen dolgoznak ki hosszútávon is működőképes városi ötleteket. Hogyan lehetne az alulról jövő igényeket és a felülről érkező megoldásokat egy síkra helyezni, új együttműködési formákban?
Vérfrissítő városfejlesztés, gondolatindító előadások, nemzetközi előadókkal.

Martí Ardanaz (Barcelona) | Jaime Galán (Madrid) | Levente Polyák - Cooperative city (Budapest) | Fanni Nánay - Placcc (Budapest) | Cili Lohász - VaLyo (Budapest) | Miklós Tömör - VaLyo (Budapest) | Milota Sidorova (Pozsony-Prága) | Karol Piekarski - Medialab (Katowice) | Zoltán Erdős - CAPE, MK, Szatyor (Budapest) | Szilvia Zsargó - Mindspace (Budapest) | Dominika Tihanyi - Újirány LA (Budapest) | András Farkas - Pont group (Kolozsvár)

https://www.mindthespace2017.smartcitybudapest.eu/

Az esemény a Mindspace és a Klímanagykövetség Egyesület szervezésében, a Smart City Budapest Kezdeményezés keretén belül, a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

Az intézményekkel való együttműködés fejlesztése a Shared Cities: Creative Momentum projekt, Working With the City alprogramjának szerves része. A Shared Cities: Creative Momentum egy európai kulturális platform, mely a városi lét jelenkori közösségi és urbanisztikai kihívásait járja körbe. A hat különböző országból 11 partner nemzetközi együttműködésének eredményeként számos kutatás, esemény, program jön létre 2016 és 2019 között. A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg, hazai partnerei a Kortárs Építészeti Központ és a Mindspace./

Rákócziterezés / Térfelfedő workshopok, szakmázás és csarnokest

Négy napos workshop, konferencia és happening a Rákóczi térről, a Rákóczi téren, a Rákóczi tériekkel. Szeptember közepén négy napra belaktuk a Rákóczi téri csarnokot, hogy helyben valósítsunk meg olyan elképzeléseket, elméleteket, melyekkel eddig is foglalkoztunk, de inkább csak szóban.

o
Feliratkozás Rákócziterezés / Térfelfedő workshopok, szakmázás és csarnokest csatornájára